Stemmeret

Forfatter:	Birger Andersen <birger@diku.dk>
Version:	3.0.2
Dato:		05-05-94
[ En ny forfatter søges til dette afsnit! Birger er nemlig flyttet tilbage til Danmark.

Send en e-mail til Steen Koefoed Larsen <steenkl@dircon.co.uk> hvis du kunne tænke dig at overtage dette afsnit.

red.]

Indledning

Naar man afmelder til folkeregisteret i Danmark, mister man sin stemmeret til alle kommende valg og afstemninger i Danmark, indtil man atter tilmelder sig folkeregisteret. Hvis man kan bevise, at udlandsopholdet er midlertidigt og at man fortsat har en vaesentlig tilknytning til Danmark, kan der imidlertid opnaas stemmeret under udlandsopholdet.

Afgivelsen af stemme kan ske paa danske repraesentationer i udlandet eller paa folkeregistre Danmark.

Regler for opnaaelse af stemmeret

Der kan ved ansoegning opnaas stemmeret ved folketingsvalg, folkeafstemninger og valg af danske repraesentanter til EU-parlamentet. Derimod kan der ikke opnaas stemmeret ved kommunalvalg i Danmark, idet kun ophold i et EU-land vil give ret til at stemme ved valg til lokale styrende forsamlinger i det lokalomraade, hvor man har bosat sig.

Indenrigsministeriets valgretsnaevn afgoerer efter et noget individuelt skoen, om man i tilstraekkelig grad har sandsynliggjort, at udlandsopholdet er midlertidigt og at man har til sinde snart at vende tilbage til Danmark. Valgretsnaevnet stoetter sig til foelgende regler:

  1. Udlandsopholdet skal under alle omstaendigheder vaere midlertidigt og man skal vaere dansk statsborger.
  2. Man skal vaere udstationeret fra en dansk arbejdsgiver, forening eller hjaelpeorganisation.
  3. Udlandsopholdet skal have et uddannelsesmaessigt formaal.
  4. Udlandsopholdet skal have helbredsmaessige grunde (maa nok dokumenteres af en laege).
  5. Man arbejder for en international organisation, som Danmark er medlem af. Herunder medregnes EU.
  6. Man er dansk statsborger og bor sammen med en aegtefaelle, der kan opnaa stemmeret i Danmark under udlandsopholdet efter reglerne ovenfor.
Hvis fx. de to foerste regler er opfyldt, burde stemmeretten vaere hjemme, saafremt dokumentationen er i orden. Dokumentation for at opholdet er midlertidigt, maa man faa fra arbejdsgiveren, mens uddannelsesophold altid betragtes som midlertidige.

Et ansoegningsskema kan udleveres hos et dansk folkeregister og paa danske repraesentationer i udlandet. Det udfyldte ansoegningsskema fremsendes til folkeregisteret i den kommune, hvor man sidst var tilmeldt. Behandlingstiden er mindst en maaneds tid. Ansoegningen skal naa at blive behandlet 18 dage foer et valg, for at man vil komme paa valglisten til det paagaeldende valg.

Hvis man har bosat sig i et EU-land, vil man uanset stemmeret i sit EU-hjemland kunne stemme ved valg af repraesentanter til EU-parlamentet. Hvis man vil goere brug af denne unionsborger stemmeret, skal man rette skriftlig henvendelse til den lokale valgmyndighed for at blive optaget paa valglisten. I Danmark skal denne henvendelse ske til Koebenhavns Kommune 3-6 maaneder forud for EU-valget. Fristerne kan vaere anderledes i de andre lande. Som EU-borger bosat i et EU-land har man altid stemmeret i hjemland eller bopaelsland, dvs. man kan selv vaelge.

Tid og sted for afstemning

Hvis man har (opnaaet) stemmeret i Danmark, kan der afgives brevstemme paa en dansk ambassade eller et dansk konsulat tidligst 3 maaneder foer afstemmingsdagen. Det tilraades at stemme tidligt, da sen afgivelse af brevstemme kan medfoere, at den ikke naar frem til Danmark og bliver talt med, idet ingen kan garantere at transporten ikke forsinkes.

I Danmark kan der brevstemmes paa ethvert folkeregister i de sidste 3 uger foer afstemningsdagen, dog senest naestsidste soegnedag foer afstemningsdagen.

Hvis man afgiver flere brevstemmer, saa er den sidst afgivne automatisk den gyldige. Der er altsaa mulighed for at fortryde sin stemme. Der kan ogsaa stemmes blankt, men saa gider man nok ikke at have besvaeret.

Benyttede kilder

Arbejde og uddannelse i udlandet af Indenrigsministeriet, Koebenhavn, 1991. (Haandbogen kan rekvireres hos Statens Information).

Vigtige adresser

Indenrigsministeriet          Tlf.:  +45 3392 3380
Christiansborg Slotsplads 1   Fax:   +45 3311 1239
DK-1218 Koebenhavn K

Statens Information
Nr. Farimagsgade 65
Postboks 1103
DK-1009 Koebenhavn K

-------------------------------------------

 o Forrige kapitel  o Næste kapitel  o Indholdsfortegnelse  o Dansk OSS

Copyright 1996, All rights reserved