Foreningen Dansk Samvirke
- Danes Worldwide

Forfatter:	Journalist Hanne Folmer/Dansk Samvirke
E-mail:		danes-ww@inet.uni-c.dk
Version:	0.2.0
Dato:		15/02/96

Forbehold

Dette afsnit om foreningen Dansk Samvirke henvender sig primært til danskere, der bor i udlandet, eller som har planer om at rejse ud. Alle priser er fra 1996, og foreningen tager forbehold for ændringer på dette område såvel som i forhold til de nævnte serviceydelser. Kommentarer vedrørende uklarheder og mangler er meget velkomne og bedes rettet til Dansk Samvirke.

Dansk Samvirke
Købmagergade 67, 2. sal
1150 København K
Tlf: 33 32 09 13
Fax: 33 32 53 52
E-Mail:

danes-ww@inet.uni-c.dk

Dansk Samvirke - kort fortalt

Dansk Samvirke er en forening, der gør det nemmere at være dansk i udlandet. Det gælder, hvad enten du er rejst ud alene for at tage en uddannelse, eller om opholdet inkluderer hele familien og er af længere - måske permanent - karakter.
Selv om udlandsdanskere har meget tilfælles, er behovet for viden og rådgivning i høj grad individuelt. For en studerende kan det f.eks. være rart at kunne følge med i adgangskravene til de videregående uddannelser. En, der lige er blevet udstationeret, lægger formentlig mere vægt på at få oplysninger om lokale forhold, og endelig er en familie i Hong Kong måske interesseret i at få hjælp til at undervise børnene i dansk.
Disse forskelle afspejler sig både i foreningens servicetilbud og medlemsblad, Danmarksposten. Uanset alder og antal år væk fra Danmark vil Dansk Samvirke have noget at tilbyde.
Dansk Samvirke har godt 75 års erfaring med at besvare spørgsmål og skaffe information om stort set alle emner med relevans for danskere i udlandet. Hvis Dansk Samvirkes sekretariat ikke selv er i stand til at besvare et spørgsmål, kan medarbejderne som regel finde ud af, hvem der kan. Dansk Samvirkes rådgivningsservice omfatter desuden et netværk af repræsentanter bosat i udlandet, som kan hjælpe med oplysninger om lokale forhold.
Danmarksposten, foreningens medlemsblad, giver gode muligheder for at følge med i udviklingen - både i Danmark og i de mange små, danske samfund ude i verden. Bladet udkommer ti gange årligt og indeholder altid et bredt udvalg af interview- og reportageartikler om dansk kultur, politik og økonomi. Desuden er der i hvert nummer en serviceartikel, som beskæftiger sig med et emne af særlig relevans for udlandsdanskere.
Til de 7 til 17-årige har Dansk Samvirke to forskellige undervisningstilbud. Det ene er Dansk Samvirkes Skole, som er et fjernundervisningsprojekt, der gennemføres i samarbejde med Undervisningsministeriet. Projektet, der sigter på at udbygge elevernes danske sprog og deres viden om dansk kultur, følger det internationale skoleår og bruger danske TV-udsendelser som et centralt led i undervisningen.
Det andet tilbud til børnene og de unge er Den Danske Sommerskole, som hvert år byder på tre ugers intensiv danskundervisning krydret med kulturoplevelser og samvær med andre børn og unge. Et samarbejde mellem de to skoler giver desuden de ældste elever mulighed for at tage Folkeskolens Afgangsprøve i dansk.
Børnene er imidlertid ikke de eneste, der kan bruge Dansk Samvirke som mellemled i forhold til at holde deres danskkundskaber ved lige. Foreningen tager også imod bestillinger på bøger, musik og videobånd. Særlige medlemstilbud annonceres i Danmarksposten, men sekretariatet kan også hjælpe med at fremskaffe andre titler.
Medlemmer af Dansk Samvirke får desuden rabat på en række af de bedste hoteller i Danmark, ligesom de har fortrinsret til 70 række- og vinkelhuse i Fredensborg. Medlemmer, der er bosat i udlandet, har under kortere ophold i Danmark mulighed for at benytte sig af Fredensborghusenes gæsteværelser og festsal på favorable vilkår.
I løbet af året afholder Dansk Samvirke flere medlemsmøder. Det største er det såkaldte Kronborgmøde, der afholdes på Kronborg Slot i Helsingør. Mødet, der bl.a. byder på underholdning og taler af kendte danskere, tiltrækker sædvanligvis mellem fem og ti procent af medlemmerne.

Danmarksposten

Som læser af Danmarksposten behøver man ikke at føle sig desorienteret, når man taler med familie og venner i Danmark - uanset om emnet er en aktuel begivenhed, kulturelle tendenser eller de brede linier i den politiske udvikling.
Danmarksposten er et farvemagasin på 36 sider, der udkommer ti gange årligt med nyheder fra Danmark og de mange små, danske samfund ude i verden.
De korte nyhedsreferater af månedens vigtigste begivenheder giver overblik over den aktuelle situation og suppleres altid af lidt længere interview- og reportageartikler, som giver et fingerpeg om, hvor Danmark er på vej hen - både samfundsmæssigt, økonomisk og kulturelt.
Hvert blad indeholder desuden en særlig ungdomsside, nyheder fra det danske erhvervsliv og en serviceartikel, der giver svar på nogle af de praktiske spørgsmål, der ofte stilles af danskere i udlandet. I 1995 har Danmarksposten bl.a. bragt serviceartikler om de nye arve- og gaveafgiftsregler, EU's uddannelsesprogrammer og det ideelle indhold af en udstationeringskontrakt.
Derudover bringer Danmarksposten et væld af artikler med særlig relevans for danskere, der bor i udlandet. Det kan være artikler om, hvordan det er at komme hjem til virksomhedens danske afdeling efter at have tilbragt et par år i udlandet, om det kulturchok, man kan få, når familien flytter til udlandet eller om steder på Internettet, der er særligt interessante for udlandsdanskere.
Med jævne mellemrum har Danmarksposten desuden reportager fra de mange danske samfund rundt omkring i verden - notestoffet med nyt om danske aktiviteter kloden over har sin egen faste rubrik.
Danmarksposten - der læses i alle verdensdele og af samme grund siges at være landets mest udbredte blad - fik i foråret 1995 en gennemgribende ansigtsløftning, der resulterede i en mere frisk og tidssvarende profil - både redaktionelt og i layoutet.

Uddannelse

Mange udlandsdanskere har et stort ønske om, at deres børn bevarer tilknytningen til Danmark og det danske sprog - og ofte i en grad, så børnene til hver en tid vil kunne vende tilbage til det danske skolesystem.
I udlandet kan det imidlertid være svært at få hjælp til at opfylde dette ønske. Den danske folkeskoles tilbud til to-sprogede elever om tre til fem timers ugentlig undervisning i modersmålet er ret enestående, og selv om familien taler dansk hjemme, og barnet på den måde bruger sproget i hverdagen, er det ikke altid nok.
Erfaringerne viser, at et barn skal have et veludviklet og nuanceret sprog - både mundtligt og skriftligt - for at kunne fortsætte sin skolegang i Danmark. Og det er svært at opnå alene gennem daglige samtaler om løst og fast. Derfor har Dansk Samvirke efterhånden opbygget en vifte af tilbud, som kan hjælpe medlemmerne med at holde deres børn fler-sprogede.
Dansk Samvirkes uddannelsesafdeling omfatter i dag Den Danske Sommerskole, Dansk Samvirkes Skole samt rådgivning i undervisningsspørgsmål. Rådgivningen dækker stort set alt, hvad der har med uddannelse at gøre lige fra valg af undervisningsmaterialer og (kost)skoler i Danmark til SU-regler og adgangskrav.
Dansk Samvirke kan desuden hjælpe interesserede medlemmer med at oprette en dansk "undervisningsstation" i et lokalområde, hvis der er elever nok til at etablere en klasse, og der kan findes en kvalificeret underviser. Oplysninger om de eksisterende stationers beliggenhed og eventuelt ledige pladser kan fås hos foreningen.
Dansk Samvirke lægger stor vægt på uddannelsesområdet og arbejder også internationalt på at sikre modersmålsundervisningen bedre vilkår. I foråret 1995 tog Dansk Samvirke og foreningen "Europæere i Verden" (EuroWorld) således initiativ til en konference om spørgsmålet i EU-regi. Målet er på længere sigt at skabe mulighed for, at alle børn kan få undervisning i modersmålet som supplement til den lokale undervisning.

Dansk Samvirkes Skole

Dansk Samvirkes Skole er et fjernundervisningsprojekt, der gennemføres i et samarbejde med Undervisningsministeriet. Skolen har eksisteret i fem år og blev etableret på baggrund af en analyse af behovet for undervisnings- og kulturtilbud til børn af udlandsdanskere.
Skolen henvender sig til børn og unge i alderen fra 7 til 17 år. Den har til formål - i et samarbejde med forældrene - at udbygge elevernes kendskab til dansk sprog og kultur.
Undervisningen svarer til folkeskolens ni første klasser, og det er derfor en fordel for eleverne, at de kan tale og forstå lidt dansk, når de begynder på skolen. Børn uden forkundskaber kan godt deltage, men det kræver en noget større indsats fra forældrenes side.

Undervisningen

Fjernundervisningen er bygget op omkring en række videobånd med aktuelle TV-udsendelser - primært fra DR og TV2. For at give eleverne et mere personligt forhold til læreren er skolen desuden begyndt at producere enkelte indslag selv.
I løbet af et skoleår får eleverne tilsendt otte undervisningspakker med et videobånd af ca. 90 minutters varighed og et tilhørende opgavesæt. Udsendelserne er tænkt som inspiration til familiens samtaler på dansk, mens opgaverne fungerer som støtte for indlæringen. Med videopakkerne følger desuden en arbejdsseddel, der fortæller, hvordan eleven skal arbejde med de lærebøger, der udsendes i begyndelsen af skoleåret. Bøgerne udvælges på baggrund af en prøve, som eleven løser i forbindelse med tilmeldingen, og er derfor - lige som opgaverne - tilpasset elevens faglige niveau.
De enkelte videobånd indeholder mellem tre og fem udsendelser, som henvender sig til hver sin aldersgruppe. I de fleste tilfælde vil eleven dog have glæde af at se flere af udsendelserne, der alle viser sider af dansk kultur.
Noget af det sværeste ved at undervise børn, der bor i udlandet, er at finde frem til undervisningsmateriale, som både passer til elevens alder og faglige niveau i dansk. Danske børn og unge i udlandet er nemlig ofte et til to år bagud med deres danskkundskaber i forhold til deres jævnaldrende i Danmark. Det er der ikke noget mærkeligt i, men det kan være en skuffelse for et barn, der går i femte klasse at modtage bøger, som er skrevet til et helt andet klassetrin. Dansk Samvirke har derfor valgt et tematisk bogsystem, der ikke er bundet til en bestemt aldersgruppe.
For Dansk Samvirkes Skole er det ikke afgørende, om en elev vil bruge meget eller lidt tid på den danske sprogundervisning. De fleste af skolens elever har i forvejen en lang og krævende skoledag, og det er derfor vigtigt, at de er motiverede for den supplerende undervisning. Derudover har det stor betydning, at familien tager del i undervisningen ved at snakke med eleven om TV-udsendelser og opgaver. Det er nemlig ikke fjernundervisningen i sig selv, men samtalen, der er afgørende for, hvor meget eleverne lærer.
Gennem et samarbejde med Den Danske Sommerskole giver Dansk Samvirkes Skole mulighed for, at de ældste elever aflægger Folkeskolens Afgangsprøve i retstavning, skriftlig fremstilling og mundtlig dansk.

Praktiske oplysninger

Dansk Samvirkes Skole gennemføres i et samarbejde med Undervisningsministeriet, der også støtter projektet økonomisk. Prisen er derfor meget fordelagtig i forhold til, hvad det koster at producere og sende videoer til udlandet.
For medlemmer af Dansk Samvirke er den årlige pris kr. 1.500,00 pr. familie, mens ikke-medlemmer må betale kr. 1.700,00. Til begge priser skal lægges omkostninger til bøger og forsendelse ca. 400,00 til 600,00 kr. pr. barn.
Nye elever meldes til ved at udfylde et skema, som rekvireres hos Dansk Samvirke. Sammen med tilmeldingsskemaet vil eleven modtage et opgavehæfte, som returneres til foreningen. Læreren på fjernundervisningsprojektet vil derefter placere eleven på et passende niveau ud fra de løste opgaver.
Den enkelte elev beslutter sammen med sine forældre, om de opgaver, der løses i løbet af året skal rettes af læreren.
Medlemmer af Dansk Samvirke har fortrinsret til at blive optaget på skolen, der har plads 165 elever. Tilmeldingen til skoleåret 1996-1997 er begyndt.

Den Danske Sommerskole

Den Danske Sommerskole er en selvejende institution, der samarbejder med og administreres af Dansk Samvirke.
Skolen blev oprettet i 1981 og har siden givet danske børn og unge, som bor i udlandet, mulighed for at tilbringe tre uger af deres sommerferie i Danmark og samtidig arbejde koncentreret med dansk sprog og kultur.
Sommerskolen havde oprindeligt en kapacitet på 40 elever. Den nærmest eksplosive interesse har imidlertid resulteret i, at der i dag er 180 elever fordelt på to skoler - en for de 9 til 15 1/2-årige og en for de 15 1/2 til 17-årige. Det er mange børn og unge, som skal undervises og - ikke mindst - underholdes, og derfor er i alt 17 lærere og 9 fritidspædagoger tilknyttet de to skoler.


Undervisningen er først og fremmest lagt an på at give eleverne et indblik i såvel danske traditioner som nutidig levevis. For de ældste af eleverne har opholdet dog også et andet formål, - nemlig at give dem forståelse for det danske skolesystems krav og metoder - en erfaring som de unge, der senere skal gå i skole i Danmark, har god brug for.
Sidst men ikke mindst har erfaringerne vist, at samværet med andre børn og unge med en lignende baggrund fostrer utallige venskaber på tværs af landegrænser. Og mange elever vender tilbage til skolen år efter år for at lære mere og gense gamle venner.
For begge skoler gælder, at opholdet inkluderer i alt 75 timers undervisning i skriftlig og mundtlig dansk samt orientering. Undervisningen, der bliver tilrettelagt efter elevernes alder og kendskab til det danske sprog, foregår på små hold.
Men Sommerskolen er naturligvis andet og mere end timer og skoleklokker, der ringer. Ved siden af undervisningen bliver der arrangeret udflugter til museer og seværdigheder i Danmark. Og i det daglige sørger fritidspædagogerne for, at eleverne kan dyrke sport, f.eks. boldspil og ridning, at de kan lege, lave teater, musik, formning og meget mere.
Både lærere og fritidspædagoger er bevidste om, at mange af eleverne kommer fra en kultur, der er forskellig fra den danske, og de sørger for at tage de nødvendige hensyn både i undervisningen og i fritiden.

Skolen for de 9 til 15 1/2-årige

Dansk hygge - som lejrbål og snobrød - og tryghed både dag og nat er vigtige begreber på sommerskolen for de yngste. Skolen holder til på Bernstorffsminde Efterskole, hvor de i alt 120 børn indkvarteres på værelser med to eller fire senge. Hver soveafdeling har to lærere tilknyttet.
Lærerne og Fritidspædagogerne på skolen udfylder mange forskellige roller i forhold til børnene. Udover at være undervisere og håndhævere af regler, fungerer de også som kammerater, medspillere på sportsholdet og som reserveforældre - f.eks. når de mindste skal puttes og have læst godnathistorier. Det er en uvant oplevelse for de fleste af børnene, men de vænner sig hurtigt til det - ligesom de hurtigt vænner sig til, at sproget hele tiden er dansk - også under morgensangen.
Der er stor forskel på, hvor meget dansk børnene taler, når de kommer til skolen. Nogle starter med tegnsprog og kan lige fortælle, at "vi så en sø", mens de skrappeste af de ældste morer sig med at analysere "Den lille rødhætte" efter Freuds teorier.
Differentieret undervisning, dvs. undervisning som tilrettelægges efter den enkelte elevs niveau, er nærmest blevet et magisk ord i den nye folkeskolelov, men princippet har sådan set altid været brugt på Sommerskolen. Det er simpelthen nødvendigt, når børn med så forskellige forkundskaber skal lære dansk.
I undervisningen af de børn, der kun taler lidt dansk, har skolen i et par år benyttet sig af særlige edb-programmer til undervisningsbrug. Med øvelser af typen: "Lyt til glosen og udpeg genstanden på billedet" og "lyt til ordet og stav det" får børnene udvidet deres ordforråd på en sjov måde. Et andet program "Eventyrspillet" kræver, at børnene arbejder med hele sætninger, og det bruges lidt senere i forløbet. Programmerne er blevet godt modtaget af børnene, der ser dem som et sjovt og anderledes indslag i undervisningen.
Bernstorffsminde, der både har sports- og svømmehal, ligger i et naturskønt område på Sydfyn.

Skolen for de 15 1/2 til 17-årige

På Hjemly Efterskole, der huser Sommerskolen for de ældste elever, bærer undervisningen præg af, at de unge står overfor at skulle træffe nogle valg i forhold til deres fremtid: De skal bl.a. beslutte, hvor de skal bo, og i hvilket land, de skal videreuddanne sig.
En del af undervisningen er projektorienteret - som i gymnasiet - og der bliver behandlet emner som statsborgerskab og det danske uddannelsessystem. På Hjemly er eleverne selv med til at planlægge, hvad der skal ske. Og der stilles større krav til deres selvstændighed - både i undervisningen og i fritiden.
Eleverne er dog ikke mere voksne, end at der også er plads til vilde vandkampe, "bad-taste-parties" og natløb ind i mellem de mere almindelige aktiviteter som fodbold, musik og strand- og byture.
Det er et vigtigt mål for skolen at lære de unge, at der stilles krav til den enkelte, selvom omgangsformerne er mere afslappede, end de er vant til. Og når de tre uger er gået, ved eleverne af erfaring, hvad det danske udtryk "Frihed under ansvar" dækker over.
Hjemly har plads til 60 elever, som indkvarteres på to-mandsværelser med eget bad og toilet.
Vin og spiritus må ikke nydes under opholdet på skolen. Den sidste aften, hvor elevernes pårørende inviteres til middag, er dog en undtagelse. Rygning accepteres kun med forældrenes tilladelse.

Folkeskolens Afgangsprøve

De ældste af eleverne på Sommerskolen har mulighed for at tage Folkeskolens Afgangsprøve i retstavning, skriftlig fremstilling og mundtlig dansk. Prøven afvikles i samarbejde med Undervisningsministeriet og kvalificerer eleverne til at fortsætte deres uddannelse i det danske skolesystem. Eleverne skal have gode færdigheder i dansk for at kunne gå op til prøven. Det er desuden en forudsætning, at de har deltaget i undervisningen på Dansk Samvirkes Skole.

Praktiske oplysninger

Den Danske Sommerskole henvender sig til alle udeboende børn og unge i alderen fra 9 til 17 år. Medlemmer af Dansk Samvirke har dog fortrinsret til de i alt 180 pladser.
Sommerskolen begynder sædvanligvis den første søndag i juli, og opholdet, der varer tre uger, koster kr. 7.200,00 pr. barn for medlemmer af Dansk Samvirke. Prisen for ikke-medlemmer er kr. 7.600,00 pr. barn. Beløbet inkluderer undervisning, forplejning, ekskursioner og transport fra København til skolen og retur. Til opholdets pris skal lægges ca. kr. 600,00 til lommepenge.
Der er ingen egentlig tilmeldingsfrist, men Sommerskolen er meget populær, og pladserne er ofte besat ni til ti måneder før kursusstart. Yderligere oplysninger kan fås hos Dansk Samvirke.

Hjælp til løsning af praktiske problemer

Situationen er formentlig kendt af mange udlandsdanskere. Man står op på et ukristeligt tidspunkt for at ringe til en dansk myndighed blot for at få beskeden: "Desværre, den du skal tale med er gået for i dag - prøv igen i morgen".
Så besværligt behøver det imidlertid ikke at være at få oplysninger om f.eks. proceduren ved ansøgning om dansk statsborgerskab. Som medlem af Dansk Samvirke vil man ofte kunne få svar på sine spørgsmål ved at ringe, skrive eller faxe til Dansk Samvirke. I forbindelse med en ansøgning om statsborgerskab vil det tilmed ofte spare tid at kontakte foreningen, fordi sekretariatet kender proceduren og ved hvilke papirer, de danske myndigheder skal bruge.
Dansk Samvirke har godt 75 års erfaring med at besvare spørgsmål fra udlandsdanskere om alt lige fra offentlige ydelser til told- og skatteregler. Hvis sekretariatet ikke selv er i stand til at besvare et spørgsmål, kan medarbejderne som regel finde ud af, hvem der kan, og eventuelt arrangere en konsultation f.eks. hos foreningens revisor eller advokat.
Rådgivning i sager af mere personlig karakter, som f.eks. oprettelse af testamente, ejendomshandel og investeringsrådgivning er ikke omfattet af foreningens service. Sekretariatet formidler gerne kontakten, men med mindre sagen er af principiel karakter, må medlemmet selv betale for eventuel ekspertbistand.
Udover den nævnte rådgivning, som ydes af Dansk Samvirkes sekretariat i København, kan foreningen - gennem sine mange lokale repræsentanter - hjælpe med oplysninger om lokale forhold flere end 100 steder i verden. Repræsentanterne kan bl.a. fortælle om de lokale myndigheder, kulturforskelle samt eventuelle danske foreninger og kirkesamfund i området.
Dansk Samvirke udgiver desuden bøger og pjecer om emner med særlig relevans for danskere bosat i udlandet.

Tilbage til Danmark

Når man vælger at flytte tilbage til Danmark efter at have boet i udlandet - måske i flere år - vil der uvægerligt melde sig et utal af praktiske spørgsmål: Hvornår er jeg igen omfattet af den offentlige sygesikring? Kan mine børn umiddelbart gå i gang med en uddannelse og få SU? Vil mine forældre kunne få plads på et privat plejehjem?
Dansk Samvirkes sekretariat er naturligvis parat til at give medlemmerne individuel vejledning og hjælp til planlægningen af deres hjemkomst, men også foreningens service-bog "Tilbage til Danmark - Et samfund i forandring", kan være til stor nytte i den forbindelse.
Udover at give svar på de allerede nævnte spørgsmål fortæller bogen bl.a. om regler for ophold i Danmark, statsborgerskab, pension, toldregler, pasningsmuligheder for børn, uddannelse, forsikring, stemmeret, skatteregler, værnepligt mv.
"Tilbage til Danmark - Et samfund i forandring" er på 67 sider og sælges af Dansk Samvirke til en medlemspris på kr. 80,00, mens ikke-medlemmer kan købe bogen for kr. 160,00. Dertil kommer porto og ekspedition kr. 40,00. Bogens indhold opdateres løbende på Danmarkspostens servicesider.

Rabatordninger

Dansk Samvirkes Skole og Den Danske Sommerskole er ikke det eneste, medlemmer af Dansk Samvirke får rabat på.
I Danmarksposten annonceres der jævnligt med tilbud på musik (CD eller kasettebånd), bøger og videofilm, som medlemmerne har mulighed for at bestille med rabat. Sekretariatet tager også imod bestillinger på andre titler end de annoncerede, uanset om det drejer sig om undervisningsmateriale, skønlitteratur eller Disney-film med dansk tale.
Med jævne mellemrum har foreningen desuden tilbud på varer, som det kan være svært at anskaffe sig i udlandet. Disse særtilbud på f.eks. julepynt eller spillekort illustreret af Dronning Margrethe, annonceres også i Danmarksposten.
Medlemsskab af Dansk Samvirke giver desuden rabat på overnatninger i Danmark, dels på Fredensborghusenes gæsteværelser og dels på en række af de gode hoteller i Danmark. Rabatten ligger i en størrelsesorden på 10 til 20 procent. Blandt de hoteller det drejer sig om, kan nævnes Interscan og Scanticon-hotellerne, som alle udmærker sig ved deres beliggenhed i smukke omgivelser nær offentlig transport. En komplet liste over de hoteller, der giver rabat, kan rekvireres hos foreningen.
Endelig kan medlemmerne annoncere i Danmarksposten til en særlig favorabel pris f.eks. i forbindelse med salg af fast ejendom i Danmark.

Fredensborghusene

Fredensborghusene er en selvejende institution, der er stiftet på initiativ af Dansk Samvirke med det formål at skaffe boliger til hjemvendte udlandsdanskere.
Fredensborghusene ligger i et naturskønt område i den sydlige udkant af Fredensborg og består af 30 rækkehuse med have og 47 vinkelbyggede gårdhavehuse. I bebyggelsen indgår et klubcenter med restaurant for de faste beboere, selskabslokaler og gæsteværelser.

Tegning: Des Asmussen
I øjeblikket er der nogle års ventetid på en bolig i det attraktive byggeri, men foreningens medlemmer kan få en forsmag ved at overnatte i et af gæsteværelserne eller leje stedets festsal - begge dele til en favorabel pris.
Boligområdet, der er tegnet af arkitekt Jørn Utzon, er et af de få nyere, danske byggerier, der er fredet som bevaringsværdigt. Og det besøges hvert år af arkitekter og arkitektstuderende fra alle dele af verden.
Medlemmer af Dansk Samvirke har fortrinsret til boligerne i Fredensborghusene.

Sommerstævne på Kronborg Slot

Hvert år, som regel den sidste søndag i juni måned, afholder Dansk Samvirke sit medlemsmøde på Kronborg Slot. Selve mødet foregår i Riddersalen, hvor der udover underholdning bydes på inspirerende taler, som dels holdes af en kendt person fra Danmark og dels af et medlem bosat i udlandet.
Til det seneste medlemsmøde havde Dansk Samvirke inviteret miljø-kommisær i EU Ritt Bjerregaard og forretningsmanden Karsten Borch, London. Emnet for årets taler var Danmarks muligheder for at påvirke det internationale samarbejde - såvel indenfor EU som udenfor.
Mødet på Kronborg har lige siden 1935 været en hovedbegivenhed i Dansk Samvirke. Og for mange af deltagerne, som kommer fra hele verden, er det en kærkommen lejlighed til at komme i kontakt med andre i samme situation.
Arrangementet er på en gang traditionsbundet og varieret, og foreningen bestræber sig på at vise forskellige sider af dansk kulturliv. I 1995 var det således de højaktuelle Swing Sisters, der stod for underholdningen på mødet, der - traditionen tro - blev indledt af en kort gudstjeneste i Kronborg Slotskirke. Efter selve mødet inviterer Dansk Samvirke til reception, og dagen afsluttes med festmiddag og dans.

Publikationer og pjecer

Dansk Samvirke udgiver også bøger og pjecer om emner med særlig relevans for danskere bosat i udlandet. I 1995 udgav foreningen således bogen "Tilbage til Danmark - Et samfund i forandring", der giver svar på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med hjemflytning. En tilsvarende bog, som besvarer de spørgsmål, der melder sig, når man rejser ud, er under planlægning.
Dansk Samvirke har desuden udgivet følgende pjecer:

Dansk Samvirkes formål og historie

Dansk Samvirke blev stiftet i 1919 med det formål at styrke kontakten mellem danskere ude og hjemme samt sprede kendskabet til Danmark i udlandet. Danmarksposten, skolerne og foreningens rådgivningsservice er vigtige led i dette arbejde, men Dansk Samvirke gør også en stor indsats for at fremme danske interesser i udlandet og for at varetage udlandsdanskeres interesser i Danmark. Dette sker ofte i samarbejde med offentlige og private institutioner, som f.eks. Det Danske Kulturinstitut, Udenrigsministeriet og Dansk Kirke i Udlandet.
Protektor for Dansk Samvirke er Hendes Majestæt Dronning Margrethe.

Dansk Samvirke før og nu

Dansk Samvirke blev stiftet 30. april 1919 og blev dermed det første organiserede bindeled mellem danskere ude og hjemme. Udvandringen havde på det tidspunkt været i gang i næsten 70 år, men forbindelserne mellem Danmark og de udeboende landsmænd var stadig individuelle.
Formålet med foreningen har fra første færd været at styrke forbindelsen mellem danskere ude og hjemme samt at udbrede kendskabet til Danmark i udlandet.
Foreningen begyndte at udgive Danmarksposten i 1920 og på samme tid begyndte sekretariatet at rådgive og besvare spørgsmål om de forhold, som har betydning for danskere i udlandet.
I sine første år var foreningen især præget af samarbejdet med emigrant-kredsene i USA. Og ligesom foreningens norske forbillede, Normannsforbundet, deltog Dansk Samvirke i hjemstavnsmøder og var vært for besøgende emigrantgrupper.
Det første medlemsmøde på Kronborg Slot blev holdt i 1935. Siden har det - kun afbrudt af krigsårene - været en årlig tradition. I 1936 holdt statsminister Stauning hovedtalen, og året efter reciterede digteren Hans Hartvig Seedorff for første gang sit digt "Nu blomstrer igen med duft og farver, din barndoms have - Længslens lyse Danmark", som han skrev specielt til Dansk Samvirke.
Krigen stillede store krav til foreningen. Kontakten til mange medlemmer blev afbrudt, og Dansk Samvirke koncentrerede sig om at yde støtte til de mange krigsramte, som måtte flygte tilbage til Danmark. Medlemstallet røg i vejret, og tangerede 10.000 i 1947.
Mange danskere - særligt i Østen - mistede deres eksistensgrundlag under 2. Verdenskrig. Og med formand for Dansk Samvirke Jørgen Saxild som støtte indledte forfatteren Vilhelm Jung et næsten 10-årigt hjælpearbejde, der omfattede alt lige fra økonomisk støtte til genetablering af et socialt netværk.
I 1949 fik foreningen domicil i Kristianiagade. Her blev der bl.a. indrettet et klublokale, der i mange år fungerede som mødested for hjemvendte danskere.
I begyndelsen af 1960'erne fik Jørgen Saxild ideen til at få bygget nogle boliger til de medlemmer, som vendte hjem efter år i udlandet. Arkitekt Jørn Utzon fik til opgave at tegne husene, der i dag betragtes som en arkitektonisk perle af internationalt tilsnit.
I 1973 blev der iværksat en grundig "afstøvning" af foreningens image. Et af resultaterne viste sig tre år senere, da Danmarksposten fik Dansk Fagpresses Anders Bording-pris.
Den Danske Sommerskole, som giver børn af udlandsdanskere mulighed for at lære dansk i Danmark, blev etableret i 1981. Sommerskolen er ligesom Fredensborghusene en selvejende institution, der er snævert knyttet til Dansk Samvirke.
Op gennem 1980'erne begyndte Dansk Samvirke at beskæftige sig mere med uddannelsesområdet. Og i 1987 stod foreningen bag en analyse, der viste, at der var et stort behov for danskundervisning blandt danske børn i udlandet. Resultatet udeblev ikke. Dansk Samvirke gik ind i et samarbejde med Undervisningsministeriet, og i 1990 var fjernundervisningsprojektet Dansk Samvirkes Skole en realitet.
Sidste skud på stammen er samarbejdet mellem de to skoler, der giver de ældste elever mulighed for at gå op til Folkeskolens Afgangsprøve i dansk.
Dansk Samvirke har fra gammel tid ry for at være en prominent og måske også lidt støvet forening. I dag er ord som udfarende, kvalitetsbevidst og serviceminded mere rammende.
Foreningen har gennem de senere år udviklet og fornyet sine servicetilbud, så de svarer bedre til medlemmernes behov. Relanceringen af Danmarksposten, Dansk Samvirkes Skole og servicebogen "Tilbage til Danmark - et samfund i forandring" er blot nogle af eksemplerne på denne "produktudvikling".
Dansk Samvirke kan i dag kontaktes via telefon, post, fax og e-mail. Og i løbet af året vil medlemmerne formentlig også få mulighed for at trække på foreningens viden via en Web-Server på Internettet.
Dansk Samvirke har fulgt med tiden og er også i 1990'erne en naturlig samarbejdspartner for såvel enkeltpersoner som de virksomheder og myndigheder, der udstationerer medarbejdere i udlandet.
Dansk Samvirke har i dag omkring 5.600 medlemmer.

Hvordan bliver jeg medlem?

Dansk Samvirke tilbyder to forskellige former for medlemsskaber, individuelle og kollektive. De sidstnævnte er beregnet til firmaer og institutioner, som ønsker at samarbejde med foreningen og holde sig ajour med aktiviteter og tilbud. Et firmamedlemsskab giver virksomhedens medarbejderne adgang til at deltage i Dansk Samvirkes arrangementer samt til at tegne et personligt medlemsskab til rabatpris.
Personlige medlemmer af Dansk Samvirke modtager Danmarksposten ti gange årligt. Derudover giver medlemsskabet mulighed for at benytte sig af foreningens rabatordninger og servicetilbud, herunder rådgivning i forbindelse med hjemflytning, skolevalg m.v. Desuden har foreningens medlemmer fortrinsret til pladserne på de to skoler, der er tilknyttet Dansk Samvirke samt til boligerne i Fredensborghusene.
Indmeldelse sker ved henvendelse til foreningens kontor i København:

Dansk Samvirke
Købmagergade 67, 2. sal
1150 København K
Tlf: 33 32 09 13
Fax: 33 32 53 52
E-Mail:

danes-ww@inet.uni-c.dk

Kontingent:

Ordinære medlemmer.......... kr.    285,00
Studerende.................. kr.    185,00
Firmamedlemmer.............. kr.    750,00
Institutioner............... kr.    450,00
Støttemedlemmer............. kr.  1.500,00
Livsvarigt medlemsskab...... kr.  4.500,00

Priserne gælder fra 1. januar 1996. Kontakt eventuelt sekretariatet for at høre om særtilbud.

Dansk Samvirkes bestyrelse og sekretariat

Bestyrelsen:

Forretningsudvalget:
Formand: Direktør Peter Heering Sr., Pesuvio Holding
Næstformand: Adm. dir. Christian R. Hunderup, Derby Maskinfabrik
Adm. dir. Dorthe Arnoldi Brangstrup, Lintas Reklamebureau

Bestyrelsen:
Adm. dir. Klaus Bustrup, Landbrugsrådet
Sekretariatschef Søren Dyssegaard, Udenrigsministeriets informationssekretariat
Ambassadør Per Groot, Fredensborghusenes repræsentant
Kgl. kammersanger, Aage Haugland
Rektor Klaus Eusebius Jakobsen, Herlufsholm Skole
Generalkonsul Erik J. Jensen, Melbourne
Direktør Birger Jürgensen, A. P. Møller, Filippinerne
Direktør/konsul Knud-Ole Larsen
Direktør Henrik Bering Liisberg
Adm. dir. Carsten Dencker Nielsen, ØK
Civilingeniør Erik Norsk
Bankdirektør John Rammer, Den Danske Bank
Skolebestyrer Henning Romme, Frederikssund Private Realskole
TV-programchef Finn Rowold, DR
Direktør Kurt Thyregod, Diners Club Danmark A/S
Direktør Erik Trautmann, Normann Butcher & Jones, London

Sekretariatet:

Generalsekretær: Jens Witthøfft-Nielsen
Sekretær: Pál Jauernik

Den Danske Sommerskole:
Sekretær: Lene Frantsen

Dansk Samvirkes Skole:
Projektleder: Bo Holmsgaard
Sekretær: Tina Andersen

Danmarksposten:
Redaktion: Mette Zacho
Annonceansvarlig: Lise Füssel

Adm. og regnskab: Kirsten Greve

-------------------------------------------

 o Forrige kapitel  o Næste kapitel  o Indholdsfortegnelse  o Dansk OSS

Copyright 1996, All rights reserved